sobota, 02 października 2010
Napar, nalewka, odwar, syrop i macerat - przygotowanie
NALEWKA
125g suszonych lub 300g świeżych ziół wsypać do dużego zakręcanego słoika.
Zalać zioła 600 ml 30 procentowego alkoholu.
Słoik zakręcić i zostawić w ciepłym miejscu przez msc.
Po miesiacu płyn przecedzamy przez gazę lub bibułę filtracyjną.
Przelewamy do czystej butelki z ciemnego szkła.
NAPAR
Potrzebujemy świeże albo suszone zioła.
2 łyżeczki suszonych ziółek zalewamy szklanką wrzątku
i pozostawiamy pod przykryciem przez ok. 10 min
Pijemy ciepły lub chłodny.
Należy go zużyć w ciągu 24 godzin od zaparzenia.
SYROP
Napar ze 150g ziół i ok. 3 szklanek wody parzyć pod przykryciem 20 min
Przecedzić do rondelka, dodać 375 g cukru lub miodu
Powoli mieszając, gotować na małym ogniu, aż roztwór uzyska konzystencję syropu.
Studzimy i przelewamy do ciemnnej butelki, korkujemy.
MACERAT
Łyżkę ziela zalać szklanką zimnej wody
zostawiamy na noc,
Następnego dnia przecedzamy.
ODWAR
najczęściej z kory lub korzeni.
Łyżkę drobno pociętego surowca zalewamy szklanką zimnej lub gorącej wody i gotujemy ok. 5 min
( w przypadku ziół, które zawierają trudno rozpuszczalne substancje, od 10 do 30 min )
Płyn powinien zmniejszyć objętość o 1/3.
Przecedzić.
Można go przechowywać w lodówce i wypić następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz