Podstawowe składniki:
bazylia
szczypiorek
kolendra
oregano
pietruszka
rozmaryn
tymianek
ostra papryczka
pomidory - koktajlowe są wg mnie najlepsze
czosnek
cebula - wolę pora
Każdy może wybrać przyprawy wg własnego uznania. Najpierw zaczynamy od podstawy a następnie, dobieramy przyprawy wg własnych kubków smakowych.
Sos do pizzy
( ciasto każdy już sobie zrobi po swojemu. Niektórzy wolą bezglutenowo, ja wolę tradycyjne i nie zwracam uwagi na to czy jest zdrowo czy nie ).
1 puszka przecieru pomidorowego, a jeśli nam się chce, przepuścimy pomidory przez wyciskarkę, jeśli takową mamy, u mnie lenistwo przeważa i na ogół puszka pomidorów krojonych czy całych, działa cuda
1/5 szklanki wody
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki świeżej bazylii ( nie cackajmy się i jeśli mamy suszoną, nic się nie stanie jeśli ją użyjemy )
1/2 łyżki suszonego rozmarynu
2 przeciśnięte ząbki czosnku
Sól i czarny pieprz do smaku.
A ja proponuje zaostrzyć smak ostrą papryczką i dodać nieco kuminu.
Łączymy pomidory z wodą i olejem. Wrzucamy oregano, bazylię, rozmaryn i czosnek. Jeśli, zamiast suszonych, użyjemy świeżych ziół, podwajamy ich porcje. Na końcu dodajemy sól i pieprz.
Nie gotujemy, nie podgrzewamy, to jest sos na zimno.
Zostawiamy miksturę pod przykryciem przez godzinę, aby się przegryzła. Przechowujemy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin przed podaniem. Robimy tyle sosu, ile zużyjemy za jednym razem.
A tutaj świetne ciasto na pizzę : http://www.mniammniam.com/Ciasto_na_pizze__jak_w_pizzeri__PRACUJE_W_PIZZERI____2_sosy_Pomidorowy_i_czosnkowy-15228p.html
OdpowiedzUsuń