Przechowujemy
prawidłowo produkty w lodówce
czego nie robimy:
nie trzymamy
- chleba i bułek - w niskich temperaturach pieczywo szybciej się starzeje ( jak dbać o chleb - klikamy w etykietkę chleb na blogu )
- produktów bez daty ważności
- nadjedzonych rzeczy jak pomidory, ogórki i inne
- szynki w folii, która przez to nie oddycha
- wilgotnego kurczaka, z którego kapie - rozsiewa drobnoustroje
- sałaty w folii, która przez to traci smak
- otwartej konserwy rybnej w puszce
- awokado w lodówce odpada
- nie wkładamy za dużo rzeczy do lodówki, nie ubijamy ich jak śledzi w puszce, w rezultacie mamy nieprawidłową cyrkulację powietrza
ważna zasada - PIERWSZE KUPIONE, NAJPIERW ZJEDZONE
czyli
ostatnio zakupione produkty chowamy za tymi, które już w lodówce się znajdują
o tak zapchanej lodówce zapomnijcie :)
JAJKA
nie myjemy jajek przed schowaniem ich do lodówki, bo wtedy zmyjemy z nich barierę ochronną
a tak je układamy - szerszą dupką do góry, tam gdzie jest komora z powietrzem,
przetrwają 2, 3 tygodnie
Masło wchłania zapachy, dlatego lepiej je włożyć do szczelnego pojemnika albo do maselniczki
wszelkie tłuszcze jak margaryna, smalec itp tak przechowujemy
rybę z puszki przekładamy do pojemnika szklanego albo porcelanowego i przykrywamy talerzykiem
Sałata w folii - azotany w sałacie przekształcają się w azotyny, które mogą być przyczyną zatruć albo też prowadzić do raka żołądka
Najlepiej skropić wodą, do odpowiedniej szufladki z dostępem powietrza
Układamy produkty:
najpierw przemyjmy wnętrze lodówki antybakteryjnym płynem do chłodziarek
albo użyjmy wodę z mydłem i sodą oczyszczoną
lub wodę z octem
GÓRNA PÓŁKA
dżemy, ser, jogurt, , mleko, kefir
Niższa półka
twarogi, wędliny, mięso i ryby, domowe przetwory, oryginalnie zapaczkowane produkty
do pojemników na dole -
sery twarde, pleśniowe, owoce i warzywa
półki w drzwiach - napoje, sosy w słoikach i jajka ostrym czubkiem w dół
PAKOWANIE
kotlety smażone rano - do folii i mrozimy
żółty ser na krótko zawijamy w folię aluminiową
wilgotna wędlina - każdy plasterek osobno albo w nieprzemakalną torebkę, albo plastikowe pudełko
kurczaka, żeby nie wysechł a soki nie zalały lodówki - do zamykanego pojemnika
a pojemniki wybieramy płaskie, tak aby czas mrożenia czy chłodzenia był najkrótszy
gotując zupę na jutro, wstawmy ją w ciągu dwóch godzin do lodówki, ale najpierw niech ostygnie i potem przelejmy ją do czystego słoika
Pomidory i ogórki
zimno przyspiesza ich psucie , lepiej je trzymać w 20 stopniach
A w takich pojemnikach przechowujemy
Herbatniki, ryż, makarony, mąkę, kasze, bułkę tartą - najlepiej przykleić kartkę z datą ważności
do herbatników na dół, wsypujemy kilka kryształków gruboziarnistej soli albo trochę ryżu
bułkę tartą można przechować 6 mscy w suchym miejscu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz