środa, 05 stycznia 2011
Chleb - jaki i dla kogo
Artykuł pochodzi z Pani, październik 2007
pt.' Nasz powszedni'.
Dominiki Bagińskiej
Z niego dowiadujemy się, że najbardziej wartościowym pieczywem jest PEŁNOZIARNISTE, z pełnego przemiału.
Grubo zmielone i nieoczyszczone, czyli posiadające najwięcej PRZECIWUTLENIACZY, WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH.
I tak przed wiekami, nasz system trawienny był przyzwyczajony do trawienia jedynie pieczywa ciemnego, czyli nisko przetworzonych produktów zbożowych.
Białe pieczywo jadali bogaci, a zawiera ono głównie tuczącą skrobię.
A ponieważ jadamy je teraz wszyscy, to wg lekarzy mamy więcej chorób cywilizacyjnych, nowotworów i układu krążenia, etc.
Na szczęście stare receptury powracają do łask, ale jeśli chcemy jeść zdrowe pieczywo, przyzwyczajajmy nasz organizm do nowości powoli i nie skupiajmy się na jednym rodzaju chleba.
GRAHAM
dla dbających o linie z wrażliwym żołądkiem
Niskokaloryczny
na długo daje uczucie sytości
przy kupnie zwracamy uwagę na kolor, konzystencję i ciężar
im ciasto cięższe i wilgotniejsze, tym lepsze
właściwości:
reguluje pracę układu pokarmowego - duża ilość błonnika
delikatniejszy od razowego chleba
reguluje pracę układu pokarmowego - duża ilość błonnika
delikatniejszy od razowego chleba
PUMPERNIKIEL
szczególnie polecany małym dzieciom po przebytym ostrym zatruciu -
jest lekkostrawny i odżywczy
wskazany przy diecie odchudzajacej
dłużej zachowuje świeżość,
mimo to, niektóre piekarnie dodają do niego konserwanty :(
właściwości
pobudza trawienie - duża zawartość błonnika
pobudza trawienie - duża zawartość błonnika
AMARANTUS alias SZARLAT
nasiona amarantusa ( najstarszej uprawianej rośliny świata) nie zawierają glutenu,
pieczywo mogą jeść chorzy na celiakię
sięgamy po nie przed dużym wysiłkiem fizycznym i umysłowym
dostarcza dużo energii,
lekkostrawne
sięgamy po nie przed dużym wysiłkiem fizycznym i umysłowym
dostarcza dużo energii,
lekkostrawne
właściwości
żródło białka, które posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie produkuje, a potrzebuje do życia,
a ich niedobór obniża np. odporność
szarlat nazywany jest rośliną młodości - zawiera silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają nowotworom
żródło białka, które posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie produkuje, a potrzebuje do życia,
a ich niedobór obniża np. odporność
szarlat nazywany jest rośliną młodości - zawiera silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają nowotworom
RAZOWIEC
dla osób skarżących się na problemy z zaparciami
do wypieku chleba makę mieli się tylko raz czego 'skutkiem ubocznym' są otręby, inaczej kawałki łupin ziarna -
wymiata z organizmu szkodliwe substancje,
przeciwdziała otyłości i
obniża poziom złego cholesterolu we krwi
bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego,
są antynowotworowe,
leczą nieżyty żołądka,
stany zapalne jelita grubego,
choroby wątroby,
nerek i trzustki
zwiększają przyswajanie wapnia i żelaza
witaminy grupy B i magnez - ten ostatni bierze udział we wszystkich procesach zachodzących w organiźmie
ORKISZ
poleca się go czasem osobom chorym na celiakię czyli uczulonym na gluten
i dzieciom ze skłonnościami do alergii
właściwości
systematycznie jadane -
podniesie naszą odporność,
wzmocni włosy i paznokcie,
obniży stężenie cholesterolu,
utrzyma odpowiedni poziom cukru we krwi
wpływa pozytywnie na wątrobę i nerki
a nienasycone kwasy tłuszczowe
systematycznie jadane -
podniesie naszą odporność,
wzmocni włosy i paznokcie,
obniży stężenie cholesterolu,
utrzyma odpowiedni poziom cukru we krwi
wpływa pozytywnie na wątrobę i nerki
a nienasycone kwasy tłuszczowe
regulują funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego
Piękny artykuł, dziękuję
OdpowiedzUsuń