poniedziałek, 20 grudnia 2010
Z czym łączyć zioła I
1. OREGANO
pizza i wszelkie dania z rusztu
działa na Tadka - niejadka
przeciwzapalne i żółciopędne
2. KOLENDRA
przyprawa roślinożerców
poprawia smak zup z warzyw strączkowych
szczypta przyda się do tradycyjnych potraw mięsnych
ułatwia trawienie, działa wykrztuśnie
3. TYMIANEK
lubimy jeść tłusto ale i zdrowo, wtedy użyjmy tymianku
wegetarianie używaja go do ryżu, soczewicy, fasoli i karczocha
4. BAZYLIA
dla miłośników pomidorów,
dodajmy ją do sałatek, białych sosów, ryb i spaghetti
przyspiesza trawienie, przeciwzapalna, rozkurcza i uspokaja
5. LAWENDA
suszoną dodajemy do sosów i rybnych zup; masła i warzyw
napary łagodzą migreny, zmniejszają stres, rozkurczają
6. SZAŁWIA
lubi umiar
w małych ilościach do omletów, mięs, dań z soczewicy
7. ROZMARYN
dodatek do zup jarzynowych, mięsnych farszów, pieczonego drobiu, gotowanych ryb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz