czwartek, 28 lutego 2013

Sposoby na deser


GALARETKA

rozpuszczamy ją w połowie wody podanej na opakowaniu - szybciej się zetnie. 

Jeśli będzie zawierała owoce, np mrożone, to po ostygnięciu galaretki, dodajmy je bez rozmrażania - płyn szybko się zetnie. 

Owoce, które uniemożliwiają tężenie galaretki to świeże: ananas, kiwi i papai. Lekko je podsmażamy albo obgotowujemy przed wrzuceniem do galarety.


BUDYŃ

Garnek przed gotowaniem smarujemy masłem - budyń się nie przypali. 

A jeśli gotujemy mleko, które dodamy do budyniu - skrapiamy dno garnka zimną wodą - mleko się wtedy nie przypali. Albo wsypujemy połowę cukru, który wykorzystamy do budyniu, na dno garnka, wlewamy mleko i bez mieszania gotujemy - rozpuszczony cukier nie pozwoli mleku się przypalić.


KISIEL

Bazą będą świeże lub mrożone owoce.

Część z nich gotujemy i przecieramy przez sitko. Słodzimy i po raz drugi gotujemy.

Gdy będzie sobie wrzał, zagęszczamy go mąką ziemniaczaną czyli łyżka na pół litra. ( przed dodaniem mąki, rozrabiamy ją wodą ). 

Dodajemy resztę owoców i nie gotujemy więcej. 

Możemy też dodać sok z cytryny. 


ŚMIETANA

dobrze się ubije, jeśli:

Przed ubiciem musi być dobrze schłodzona, tak samo jak naczynie , w którym ją będziemy ubijać oraz trzepaczki.

W trakcie ubijania dodajemy kilka kropli soku z cytryny i cukier puder zamiast zwykłego cukru ( czubata łyżka pudru na 200 ml śmietany).







niedziela, 24 lutego 2013

Rady kuchenne cd


Do wrzącej wody wlewamy 1 łyżkę oleju podczas gotowania makaronu, żeby woda nie wykipiała.


Makaron domowej roboty

Zapiekankę z makaronem przykrywamy liśćmi kapusty pekińskiej, która ochroni danie przed wysuszeniem w trakcie pieczenia i zapobiegnie jej przypaleniu.

Aby zapewnić potrawie posmak czosnku, nie musimy go siekać i wrzucać do potrawy. Nabijamy ząbek na widelec i zanurzamy w zupie, ziemniakach, warzywach....... Tosty przecieramy przepołowionym ząbkiem.

Przed włożeniem do lodówki surowego mięsa, smarujemy je olejem. Tym samym przetrwa 3 dni.
Moim zdaniem najlepiej będzie go zamarynować w oleju i czosnku. I 2 dni góra.  Mięso spożywamy tak szybko jak to możliwe. W 3 dniu z mięsa robi się przeważnie guma i nieco twardnieje.



Polecam twaróg wymieszany z drobno posiekaną rzodkiewką, zielonym ogórkiem, czosnkiem i ziołami.  Zresztą można twaróg połączyć z innymi składnikami. Ale ta wersja najbardziej do mnie przemawia.


Rzodkiewki zachowają świeżość jeśli listki zanurzy się w zimnej wodzie.

Wysuszoną kiełbasę wkładamy na chwilę do zimnej wody i nie będzie problemu z obraniem jej ze skóry.



Przed zamrożeniem chleb można pokroić w kromki i włożyć je do osobnych woreczków śniadaniowych.

Grzybów nie myjemy, albo przecieramy wilgotną szmatką, albo zdejmujemy skórkę z kapelusza - ja tak robię z pieczarkami, które zaczynają brązowieć.





Samowystarczalny ogród miejski.

  Warzywny ogród miejski w Detroit.  1280 akrów. Żywi 2000 domostw za friko.  Jest też ogród, w którym kwitnie 200 drzew owocowych. Dostarcz...