Jak przechowywać chleb:
- trzymamy w lnianym woreczku, żeby chleb nie spleśniał
- wkładamy do glinianego lub kamiennego naczynia ( w którym kisimy zazwyczaj ogórasy, np. ) i przykrywamy wilgotną ściereczką
- wolniej zeschnie się z kawałkiem jabłka w pojemniku
- gdy już napoczniemy pieczywo, krojoną powierzchnię zakrywamy zwilżonym pergaminem
- pieczywo mieszane i ciemne szybciej pleśnieje, jeśli przechowujemy je razem w jednym pojemniku lub worku
Odświeżamy czerstwe pieczywo
kiedy jest lekko czerstwe, skrapiamy je niewielką ilością wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni.
kilkudniowy chleb kroimy w kromki i wkładamy na chwilę do opiekacza - po wyjęciu będzie chrupiący
Zamrażamy
wkładamy do zamrażalnika w woreczkach foliowych, należy je zużyć w ciągu 4 mscy.
najlepszy do zamrażania jest chleb pszenny a rogaliki z ciasta francuskiego są gumowate po odmrożeniu :(
gdy wyjmujemy z zamrażalki chleb skrapiamy wodą i na parę minut wsuwamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni, wyższa temperatura sprawi, że chleb się przypali
rozmrażamy też w sposób naturalny w temperaturze pokojowej
możemy też włożyć chleb do mikrofalówki i podgrzać go przez 3 minuty na najwyższej mocy
gdy rozmrażamy bułeczki, kuchenkę nastawiamy na minutę
Co robimy ze świeżym chlebem
najlepiej trzymać go w chlebakach czyli specjalnych pojemnikach do tego celu - dostęp powietrza jest ważny, nie zawijamy w folię, w plastikowe torebki, bo szybciej pleśnieje.
gorącego chleba nie przykrywamy niczym - czekamy aż ostygnie w temperaturze pokojowej i potem wkładamy do plastikowego albo metalowego pojemnika na chleb