sobota, 12 maja 2012

Świeże pieczywo


Jak przechowywać chleb:


- trzymamy w lnianym woreczku, żeby chleb nie spleśniał

- wkładamy do glinianego lub kamiennego naczynia ( w którym kisimy zazwyczaj ogórasy, np. ) i przykrywamy wilgotną ściereczką

- wolniej zeschnie się z kawałkiem jabłka w pojemniku

- gdy już napoczniemy pieczywo, krojoną powierzchnię zakrywamy zwilżonym pergaminem

- pieczywo mieszane i ciemne szybciej pleśnieje, jeśli przechowujemy je razem w jednym pojemniku lub worku







Odświeżamy czerstwe pieczywo


kiedy jest lekko czerstwe, skrapiamy je niewielką ilością wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni.

kilkudniowy chleb kroimy w kromki i wkładamy na chwilę do opiekacza - po wyjęciu będzie chrupiący







Zamrażamy


wkładamy do zamrażalnika w woreczkach foliowych, należy je zużyć w ciągu 4 mscy.

najlepszy do zamrażania jest chleb pszenny a rogaliki z ciasta francuskiego są gumowate po odmrożeniu :(

gdy wyjmujemy z zamrażalki chleb skrapiamy wodą i na parę minut wsuwamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni, wyższa temperatura sprawi, że chleb się przypali

rozmrażamy też w sposób naturalny w temperaturze pokojowej

możemy też włożyć chleb do mikrofalówki i podgrzać go przez 3 minuty na najwyższej mocy

gdy rozmrażamy bułeczki, kuchenkę nastawiamy na minutę






Co robimy ze świeżym chlebem


najlepiej trzymać go w chlebakach czyli specjalnych pojemnikach do tego celu - dostęp powietrza jest ważny, nie zawijamy w folię, w plastikowe torebki, bo szybciej pleśnieje.

gorącego chleba nie przykrywamy niczym - czekamy aż ostygnie w temperaturze pokojowej i potem wkładamy do plastikowego albo metalowego pojemnika na chleb


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz