niedziela, 13 lutego 2011
Jadalne chwasty I
Zacznę od przepisów:
1.
zupa z pokrzyw
pół kilo młodych liści pokrzywy
1/5 litra wywaru z warzyw
5 dag bekonu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 dag ostrego żółtego sera
łyżka oleju
sól, pieprz
Bekon kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju
dodajemy do wywaru z warzyw i zagotowujemy
dokładamy drobno posiekane liście pokrzywy i gotujemy 10 min
wlewamy śmietanę, mieszamy
przyprawiamy
przed podaniem posypujemy żółtym serem
2 makaron z bratkami ( fiołek trójbarwny ) 30 dag krótkiego makaronu po poł strąka czerwonej i żółtej papryki 3 cebule dymki łyżka płatków bratków polnych 4 łyżki oliwy sól, pieprz papryki kroimy w paseczki dymkę ze szczypiorem siekamy i na patelnię na 2 łyżkach oliwy makaron gotujemy al dente i mieszamy z resztą oliwy dodajemy usamożoną cebulę i paprykę, trochę przypraw posypujemy bratkami
Zainteresowanych jadalnymi roślinami z ogródków i pól
zapraszam na stronę
Który prowadzi program na kuchnia.tv
3.
sałatka fasolowa z ogórecznikiem
40 dag ugotowanej białej fasoli po strąku zielonej i czerwonej papryki puszka tuńczyka w zalewie 1/2 szklanki kwiatów ogórecznika 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyzki oliwy 1 i 1/2 łyzki octu winnego lub soku z cytryny 1/2 łyżki gruboziarnistej musztardy sół, pieprz
Paprykę kroimy w kostkę
fasolę i osączonego z oliwy tuńczyka mieszamy z papryką, kwiatami ogórecznika, szczypiorkiem,
Ocet winny lub sok z cytryny ucieramy z musztardą, solą i pieprzem
ucieramy dalej, wlewając oliwę
sałatkę polewamy sosem i ozdabiamy odłożonymi wcześniej kwiatami ogórecznika
źródło:
Zdrowie, nr 6 czerwiec 2008
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz