środa, 9 maja 2012

Jadalne chwasty

niedziela, 13 lutego 2011

Jadalne chwasty I

Zacznę od przepisów:

1.
zupa z pokrzyw

pół kilo młodych liści pokrzywy
1/5 litra wywaru z warzyw
5 dag bekonu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 dag ostrego żółtego sera
łyżka oleju
sól, pieprz

Bekon kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju

dodajemy do wywaru z warzyw i zagotowujemy

dokładamy drobno posiekane liście pokrzywy i gotujemy 10 min

wlewamy śmietanę, mieszamy

przyprawiamy

przed podaniem posypujemy żółtym serem


2

makaron z bratkami ( fiołek trójbarwny )

30 dag krótkiego makaronu
po poł strąka czerwonej i żółtej papryki
3 cebule dymki
łyżka płatków bratków polnych 
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

papryki kroimy w paseczki
dymkę ze szczypiorem siekamy i na patelnię na 2 łyżkach oliwy
makaron gotujemy al dente i mieszamy z resztą oliwy
dodajemy usamożoną cebulę i paprykę, trochę przypraw
posypujemy bratkami
 
 
 
 Zainteresowanych jadalnymi roślinami z ogródków i pól 
zapraszam na stronę
 
  
Który prowadzi program na kuchnia.tv 
 
 
3.
sałatka fasolowa z ogórecznikiem

40 dag ugotowanej białej fasoli
po strąku zielonej i czerwonej papryki
puszka tuńczyka w zalewie
1/2 szklanki kwiatów ogórecznika
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyzki oliwy
1 i 1/2 łyzki octu winnego lub soku z cytryny
1/2 łyżki gruboziarnistej musztardy
sół, pieprz
Paprykę kroimy w kostkę
fasolę i osączonego z oliwy tuńczyka mieszamy z papryką, kwiatami ogórecznika, szczypiorkiem,
Ocet winny lub sok z cytryny ucieramy z musztardą, solą i pieprzem
ucieramy dalej, wlewając oliwę
sałatkę polewamy sosem i ozdabiamy odłożonymi wcześniej kwiatami ogórecznika


źródło:
Zdrowie, nr 6 czerwiec 2008

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz