niedziela, 6 maja 2012

Warzywa w lodówce



- nie wkładamy do lodówki mokrych i brudnych warzyw

- włoszczyzna, buraki i ogórki oczyszczone i obrane można przechować przez kilka dni w foliowych workach na dnie lodówki. Jeśli zawiniemy je w mokrą szmatkę - wytrzymają dobę w chłodnej spiżarni.

- gotowane warzywa w zamkniętych naczyniach na środkowych półkach lodówki - 2 - 3 dni.

- Sałata, szczypior itp. wymagają chłodnego, ciemnego miejsca i ażurowego koszyka. Zachowają świeżość do 5 dni spryskiwane wodą.

- Przywiędła sałata namoczona przez pół godziny w wodzie z sokiem z cytryny, odzyska jędrność.

- Jarzyny wystawione na światło, szybko tracą witaminy.




Ile dni trzymamy poszczególne warzywa


Szpinak
1 dzień
Groszek, zielona fasolka
2dni
Sałata, ogórki
2 – 3 dni
Seler naciowy, bakłażany, brukselka, kalafior, kalarepa, rzodkiewka
3 dni
Kapusta włoska,
4 dni
Cukinia, cykoria, papryka, pomidory
6 dni
Biała i czerwona kapusta
7 dni
Seler korzeniowy
10 dni
Buraki, kapusta pekińska
14 dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz