- włoszczyzna, buraki i ogórki oczyszczone i obrane można przechować przez kilka dni w foliowych workach na dnie lodówki. Jeśli zawiniemy je w mokrą szmatkę - wytrzymają dobę w chłodnej spiżarni.
- gotowane warzywa w zamkniętych naczyniach na środkowych półkach lodówki - 2 - 3 dni.
- Sałata, szczypior itp. wymagają chłodnego, ciemnego miejsca i ażurowego koszyka. Zachowają świeżość do 5 dni spryskiwane wodą.
- Przywiędła sałata namoczona przez pół godziny w wodzie z sokiem z cytryny, odzyska jędrność.
- Jarzyny wystawione na światło, szybko tracą witaminy.
Ile dni trzymamy poszczególne warzywa
Szpinak
|
1 dzień
|
Groszek, zielona fasolka
|
2dni
|
Sałata, ogórki
|
2 – 3 dni
|
Seler naciowy, bakłażany, brukselka, kalafior,
kalarepa, rzodkiewka
|
3 dni
|
Kapusta włoska,
|
4 dni
|
Cukinia, cykoria, papryka, pomidory
|
6 dni
|
Biała i czerwona kapusta
|
7 dni
|
Seler korzeniowy
|
10 dni
|
Buraki, kapusta pekińska
|
14 dni
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz