czwartek, 10 maja 2012

Łączymy zioła z czym ?

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Z czym łączyć zioła I

1. OREGANO

pizza i wszelkie dania z rusztu
działa na Tadka - niejadka
przeciwzapalne i żółciopędne



2. KOLENDRA

przyprawa roślinożerców
poprawia smak zup z warzyw strączkowych
szczypta przyda się do tradycyjnych potraw mięsnych
ułatwia trawienie, działa wykrztuśnie

3. TYMIANEK

lubimy jeść tłusto ale i zdrowo, wtedy użyjmy tymianku
wegetarianie używaja go do ryżu, soczewicy, fasoli i karczocha

4. BAZYLIA

dla miłośników pomidorów,
dodajmy ją do sałatek, białych sosów, ryb i spaghetti
przyspiesza trawienie, przeciwzapalna, rozkurcza i uspokaja

5. LAWENDA

suszoną dodajemy do sosów i rybnych zup; masła  i warzyw
napary łagodzą migreny, zmniejszają stres, rozkurczają

6. SZAŁWIA

lubi umiar
w małych ilościach do omletów, mięs, dań z soczewicy

7. ROZMARYN

dodatek do zup jarzynowych, mięsnych farszów, pieczonego drobiu, gotowanych ryb
poprawia trawienie i dodaje energii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz