Ostatnio wziełam się za gotowanie ryżu bez torebek i nawet mi to wychodzi, ale postanowiłam poszukać dodatkowych wskazówek, które znalazłam w Kalendarz ze skorowidzem 2013 Sekrety Babuni, o którym pisałam wcześniej.
- przed ugotowaniem możemy go podsmażyć na oleju. Będzie smaczniejszy jeżeli na patelnię wrzucimy też czosnek czy cebulę.
- solimy dopiero po koniec gotowania, oprócz soli albo może zamiast soli możemy użyć innych przypraw wg uznania. Kostka rosołowa to też rozwiązanie.
-
- - jak odgrzewamy ugotowany ryż? W durszlaku lub sitku nad gorącą wodą ( TEGO NIE WIEDZIAŁAM ) Trzymamy go tak z 5 min.
- moczymy go i myjemy, by potem nam się nie posklejał
- zachowa biały kolor, jeśli dodamy lyżkę soku z cytryny
- woda nie wykipi jeżeli dodamy łyżkę oleju
- jak gotuję sama ryż ? - szklanka ryżu i szklanka wody, potem dolewam, dzięki temu nie mam rozgotowanego ryżu i mogę sobie jego stan miękkości kontrolować :)
Strona wydawnictwa impuls
Gotujemy risotto:
- na maśle i oleju podsmażamy cebulę
- ryż płuczemy i dobrze osączamy. Wrzucamy na tłuszcz. Smażymy i mieszamy, aż ryż się zeszkli.
- do ryżu, ratami czyli po jednej chochli, wlewamy litr bulionu ( ryżu jest 300g) i gotujemy do wchłonięcia przez ryż płynu. NIE MIESZAMY.
- doprawiamy, dorzucamy warzywa lub mięso, plus starty parmezan. Podgrzewamy przez chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz