niedziela, 24 lutego 2013

Rady kuchenne cd


Do wrzącej wody wlewamy 1 łyżkę oleju podczas gotowania makaronu, żeby woda nie wykipiała.


Makaron domowej roboty

Zapiekankę z makaronem przykrywamy liśćmi kapusty pekińskiej, która ochroni danie przed wysuszeniem w trakcie pieczenia i zapobiegnie jej przypaleniu.

Aby zapewnić potrawie posmak czosnku, nie musimy go siekać i wrzucać do potrawy. Nabijamy ząbek na widelec i zanurzamy w zupie, ziemniakach, warzywach....... Tosty przecieramy przepołowionym ząbkiem.

Przed włożeniem do lodówki surowego mięsa, smarujemy je olejem. Tym samym przetrwa 3 dni.
Moim zdaniem najlepiej będzie go zamarynować w oleju i czosnku. I 2 dni góra.  Mięso spożywamy tak szybko jak to możliwe. W 3 dniu z mięsa robi się przeważnie guma i nieco twardnieje.



Polecam twaróg wymieszany z drobno posiekaną rzodkiewką, zielonym ogórkiem, czosnkiem i ziołami.  Zresztą można twaróg połączyć z innymi składnikami. Ale ta wersja najbardziej do mnie przemawia.


Rzodkiewki zachowają świeżość jeśli listki zanurzy się w zimnej wodzie.

Wysuszoną kiełbasę wkładamy na chwilę do zimnej wody i nie będzie problemu z obraniem jej ze skóry.



Przed zamrożeniem chleb można pokroić w kromki i włożyć je do osobnych woreczków śniadaniowych.

Grzybów nie myjemy, albo przecieramy wilgotną szmatką, albo zdejmujemy skórkę z kapelusza - ja tak robię z pieczarkami, które zaczynają brązowieć.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz