czwartek, 28 lutego 2013

Sposoby na deser


GALARETKA

rozpuszczamy ją w połowie wody podanej na opakowaniu - szybciej się zetnie. 

Jeśli będzie zawierała owoce, np mrożone, to po ostygnięciu galaretki, dodajmy je bez rozmrażania - płyn szybko się zetnie. 

Owoce, które uniemożliwiają tężenie galaretki to świeże: ananas, kiwi i papai. Lekko je podsmażamy albo obgotowujemy przed wrzuceniem do galarety.


BUDYŃ

Garnek przed gotowaniem smarujemy masłem - budyń się nie przypali. 

A jeśli gotujemy mleko, które dodamy do budyniu - skrapiamy dno garnka zimną wodą - mleko się wtedy nie przypali. Albo wsypujemy połowę cukru, który wykorzystamy do budyniu, na dno garnka, wlewamy mleko i bez mieszania gotujemy - rozpuszczony cukier nie pozwoli mleku się przypalić.


KISIEL

Bazą będą świeże lub mrożone owoce.

Część z nich gotujemy i przecieramy przez sitko. Słodzimy i po raz drugi gotujemy.

Gdy będzie sobie wrzał, zagęszczamy go mąką ziemniaczaną czyli łyżka na pół litra. ( przed dodaniem mąki, rozrabiamy ją wodą ). 

Dodajemy resztę owoców i nie gotujemy więcej. 

Możemy też dodać sok z cytryny. 


ŚMIETANA

dobrze się ubije, jeśli:

Przed ubiciem musi być dobrze schłodzona, tak samo jak naczynie , w którym ją będziemy ubijać oraz trzepaczki.

W trakcie ubijania dodajemy kilka kropli soku z cytryny i cukier puder zamiast zwykłego cukru ( czubata łyżka pudru na 200 ml śmietany).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz