niedziela, 29 września 2013

Przeziębienie i sok z buraków


Przeglądam stare gazety i nigdy bym nie pomyślała, że buraki można pić na przeziębienie, a to takie uniwersalne warzywo.

Przyjaciółka, marzec tego roku, na okładce Natasza Urbańska

Jest przepis na syrop, ale alternatywą może być picie soku, najlepiej pół szklanki codziennie.

Syrop:

2 nieduże buraki ćwikłowe
3-4 łyżki cukru

Myjemy, obieramy i siekamy - ma wyjść drobna kostka.

W szklanym/emaliowanym naczyniu, zasypujemy buraki cukrem, tak jak w przypadku cebuli.

Naczynie ląduje do lodówki i schładza się tam 24h.

Następnie syrop odcedzamy.

Zażywamy 2x na dzień, wystarczy po jednej łyżce

Kuracje kończymy 4, 5 dni po tym, jak przeziębienie minie .


Nie dla cukrzyków, ale ze względu na żelazo i kwas foliowy -  dla osób z anemią, kobiet w ciąży, dla karmiących matek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz