niedziela, 11 listopada 2012

Wołowina


Gotujemy:


- umyte mięso wkladamy do wrzącej wody, gdy gotujemy sztukę mięsa z warzywami

- gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem 25 min na każde pół kg mięsa

- wołowinę na rosół zawsze wkładamy do zimnej wody





Pieczemy i smażymy:


- jeśli jest chude, zawijamy je ( opcjonalnie) w płat słoniny i pieczemy je razem - wtedy mięso nie będzie suche

 - solimy  przed smażeniem  lub pod koniec pieczenia, inaczej sól przesuszy mięso





SOS

- mamy suchą i zimną patelnię i wsypujemy na nią 3 łyżki pieprzu, który przedtem został zmiażdżony

- filety z polędwicy wołowej ugniatamy ręką, panierujemy w pieprzu i smażymy na oleju - minuta na każdą ze stron

- kotlety zdejmujemy i wsypujemy na patelnię resztę pieprzu plus posiekaną cebulę. Podlewamy kieliszkiem wódki i czerwonego wina.

- zaciągamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania, wkładamy do sosu kotlety. Dusimy wg gustu.


Polecam Świat Kobiety :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz