piątek, 21 września 2012

Ziemniaki


- jeśli pieczemy w łupinach, to przed włożeniem do piekarnika natrzyjmy je skórką słoniny - nie rozpadną się i doda to im ostrego smaczku





- gdy je gotujemy, to posmarujmy brzeg garnka masłem - nie wykipią

- dodatkowo wrzućmy kawałek masła do gotujących się ziemniaków - nie rozpadną się 







- po ugotowaniu są kleiste - możemy dodać je do sałatek.......hmmmm wolałbym zrobić ruskie pierogi dodając biały ser

- a jeśli będą się rozpadać po ugotowaniu to na puree, kopytka czy pyzy ( zgadzam się :)



Durszlak


- jeśli będziemy je smażyć, ugotujmy je poprzedniego dnia ( nieprawda, gotuję w tym samym dniu, a nawet wrzucam surowe na patelnie i robię jak prażonki pod przykrywką )

- JEŚLI PUŚCIŁY PĘDY I MAJĄ ZIELONE PLAMY, NIE JEMY !!!!! bo ZAWIERAJĄ TRUJĄCĄ SOLANINĘ !!!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1 łyżka miodu daje lepszy efekt niż pastylka do ssania.

Siostrzenica chora, rozsiewa wszędzie zarazki. Cała rodzina kicha, kaszle, zatoki rozsadzają głowę. Przy pierwszej chrypce dobrze zażyć n...