środa, 16 maja 2012

Sposoby na ryż


Risotto

250 g ryżu do rondla z dobrze rozgrzanym olejem i mieszając, smażymy, aż ryż nabierze złotej barwy.
Dodajemy szklankę białego wina i zagotowujemy.
Wlewamy 0,75 litra rosołu i gotujemy pod przykryciem na słabym ogniu przez 20 min aż cały rosół zostanie wchłonięty.

Przepisy na Palce lizać







Na deser


Gotujemy litr mleka z solą, 2 łyżkami cukru i startą skórką z cytryny.
Do mleka wsypujemy 250 g ryżu i gotujemy na małym ogniu 30 min ( aż wchłonie mleko ) 
10 łyżek cukru mieszamy z łyżeczką cynamonu ( posypujemy gotowy ryż ) 





Sposób podstawowy
 250 g ryżu wsypujemy do 0,5 litra wrzącej, osolonej wody, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Po 20 min, gdy ryż wchłonie wodę, dodajemy łyżkę lub dwie masła.


Przepis na ryż do sushi
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz