Risotto
250 g ryżu do rondla z dobrze rozgrzanym olejem i mieszając, smażymy, aż ryż nabierze złotej barwy.
Dodajemy szklankę białego wina i zagotowujemy.
Wlewamy 0,75 litra rosołu i gotujemy pod przykryciem na słabym ogniu przez 20 min aż cały rosół zostanie wchłonięty.
Przepisy na Palce lizać
Na deser
Gotujemy litr mleka z solą, 2 łyżkami cukru i startą skórką z cytryny.
Do mleka wsypujemy 250 g ryżu i gotujemy na małym ogniu 30 min ( aż wchłonie mleko )
10 łyżek cukru mieszamy z łyżeczką cynamonu ( posypujemy gotowy ryż )
Sposób podstawowy
250 g ryżu wsypujemy do 0,5 litra wrzącej, osolonej wody, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Po 20 min, gdy ryż wchłonie wodę, dodajemy łyżkę lub dwie masła.
Przepis na ryż do sushi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz