czwartek, 07 października 2010
Kwas chlebowy - odtruwanie i oczyszczanie
O kwasie i jego właściwościach:
http://www.zielarnia.pl/art.php?tid=69
http://www.fit.pl/dietadlaciebie/kwas_chlebowy,152,18,18,937,4040,0,0,0.html
Przepis na kwas z poradnika Zbigniewa Przybylaka
'Domowe recepty i kuracje uzdrawiające'
Praktyczny Poradnik Medycyny Domowej
Świetne porady i przepisy, polecam,
natknęłam się na nią w wakacje w Empiku i tak prostych naturalnych
recept nigdzie nie spotkałam
Autor pozbierał receptury od ludzi z różnych zakątków Polski, używanych przez ich dziadków, dziadów i jeszcze wstecz.
35 dag chleba razowego
6 litrów gorącej wody
0,5 kg cukru
6 dag rodzynek bez pestek
sok z 05 cytryny
2 dag droźdży
Chleb razowy ( wypiekany na zakwasie i z żytniej mąki ) wysuszyć i zetrzeć drobno na tarce
zalać gorącą wodą i zostawić do ostygnięcia
Potem wlewamy rozrobione w wodzie droźdźe i odstawiamy na 12 godzin
Przecedzamy przez płótno do czystego naczynia
dodajemy rodzynki, cukier ( ekologiczny żółty lub melasę ) i sok z cytryny
wszystko mieszamy
zostawiamy na następny dzień
Rozlewamy do butelek i korkujemy
przechowujemy w piwnicy
Jeśli kwas ma być przechowywany dłużej, uzywamy butelek z korkami zabezpieczonymi drutem
KURACJA ODTRUWAJĄCA I OCZYSZCZAJĄCA ORGANIZM
3 razy dziennie po pół szklanki kwasu przed posiłkami
Napój można osłodzić miodem i melasą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz