piątek, 4 maja 2012

Chleb

środa, 05 stycznia 2011
Chleb - jaki i dla kogo



Artykuł pochodzi z Pani, październik 2007

pt.' Nasz powszedni'.
Dominiki Bagińskiej


Z niego dowiadujemy się, że najbardziej wartościowym pieczywem jest PEŁNOZIARNISTE, z pełnego przemiału.

Grubo zmielone i nieoczyszczone, czyli posiadające najwięcej PRZECIWUTLENIACZY, WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH.

I tak przed wiekami, nasz system trawienny był przyzwyczajony do trawienia jedynie pieczywa ciemnego, czyli nisko przetworzonych produktów zbożowych.

Białe pieczywo jadali bogaci, a zawiera ono głównie tuczącą skrobię.

A ponieważ jadamy je teraz wszyscy, to wg lekarzy mamy więcej chorób cywilizacyjnych, nowotworów i układu krążenia, etc.

Na szczęście stare receptury powracają do łask, ale jeśli chcemy jeść zdrowe pieczywo, przyzwyczajajmy nasz organizm do nowości powoli i nie skupiajmy się na jednym rodzaju chleba.



GRAHAM

dla dbających o linie z wrażliwym żołądkiem


Niskokaloryczny

na długo daje uczucie sytości



przy kupnie zwracamy uwagę na kolor, konzystencję i ciężar

im ciasto cięższe i wilgotniejsze, tym lepsze



właściwości:

reguluje pracę układu pokarmowego - duża ilość błonnika

delikatniejszy od razowego chleba



PUMPERNIKIEL

szczególnie polecany małym dzieciom po przebytym ostrym zatruciu -


jest lekkostrawny i odżywczy

wskazany przy diecie odchudzajacej


dłużej zachowuje świeżość,

mimo to, niektóre piekarnie dodają do niego konserwanty :(



właściwości


pobudza trawienie - duża zawartość błonnika



AMARANTUS alias SZARLAT


nasiona amarantusa ( najstarszej uprawianej rośliny świata) nie zawierają glutenu,
pieczywo mogą jeść chorzy na celiakię

sięgamy po nie przed dużym wysiłkiem fizycznym i umysłowym


dostarcza dużo energii,

lekkostrawne


właściwości

żródło białka, które posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie produkuje, a potrzebuje do życia,

a ich niedobór obniża np. odporność

szarlat nazywany jest rośliną młodości - zawiera silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają nowotworom



RAZOWIEC


dla osób skarżących się na problemy z zaparciami


do wypieku chleba makę mieli się tylko raz czego 'skutkiem ubocznym' są otręby, inaczej kawałki łupin ziarna -


wymiata z organizmu szkodliwe substancje,

przeciwdziała otyłości i

obniża poziom złego cholesterolu we krwi


bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego,

są antynowotworowe,

leczą nieżyty żołądka,

stany zapalne jelita grubego,

choroby wątroby,

nerek i trzustki



zwiększają przyswajanie wapnia i żelaza

witaminy grupy B i magnez - ten ostatni bierze udział we wszystkich procesach zachodzących w organiźmie




ORKISZ


poleca się go czasem osobom chorym na celiakię czyli uczulonym na gluten

i dzieciom ze skłonnościami do alergii


właściwości

systematycznie jadane -

podniesie naszą odporność,

wzmocni włosy i paznokcie,

obniży stężenie cholesterolu,

utrzyma odpowiedni poziom cukru we krwi



wpływa pozytywnie na wątrobę i nerki

a nienasycone kwasy tłuszczowe
regulują funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego

1 komentarz: