Ryż nie przypali się, jeżeli zalejemy go od razu odpowiednią ilością wody i nie będziemy mieszać podczas gotowania. ( na szklankę ryżu daję półtora szklanki wody, a kiedy kupuję ryż w woreczkach leję wodę na oko, tak żeby przykryć worek z 2, 3 cm ponad)
Pomidory po sparzeniu wrzątkiem należy zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, a skórka zejdzie łatwiej.
Buraki po ugotowaniu łatwo obierzemy ze skórki, jeżeli wyjęte z gorącej wody od razu zanurzymy w zimnej.
Kiełbasę parówkową w sztucznej osłonce natychmiast po wyjęciu z wrzątku trzeba polać zimną wodą. Osłonka schodzi sama bez trudu.
Przy okazji szukania kiełbas parówkowych natrafiłam na serwis:
zdrowodomowo.pl
Menu zapowiada się nieźle
Gdy rozwiniecie Domowy Wyrób Wędlin przeczytajcie Przepisy z lat 60tych :)
Link na zdjęciu na dole
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz