poniedziałek, 5 marca 2012

Sól wcale nie musi szkodzić 3


Ukąszenia os i pszczół: Ukąszenie zwilżamy wodą i posypujemy solą.
Brudne żelazko: zakładka obok - Anthea Turner
Łupież: Biały zrogowaciały naskórek zalegający na skórze głowy trudno usunąć – czesanie lub zwykłe mycie szamponem nie pomaga. Wiec przed umyciem włosów zaaplikujmy sobie na suchą skórę głowy sól, kilka okrężnych ruchów masujących i voila.
Czyszczenie doniczek: Jeśli dostęp do wody mamy ograniczony, wystarczy wsypać do doniczek sól i zeskrobać zaschniętą ziemię i brud sztywną szczotką
Wyblakłe kolory: By kolorową odzież i ręczniki uchronić od utraty koloru, do pierwszych dwóch, trzech prań wsypmy mniej więcej szklankę soliNa plamy pod pachami: 4 łyżeczki (do herbaty) rozpuszczamy w litrze gorącej wody. I moczymy ‘zarażone’ żółtymi plamami miejsca w roztworze.Żółty ser i pleśń: Żółty ser ma tendencje do szybkiego pleśnienia, zwłaszcza w mojej lodówce. A do tego tani nie jest. Owijam go papierowym ręcznikiem lub chusteczką jednorazową namoczoną w solnym roztworze. Pomarszczone jabłka: Szybko odzyskają gładką skórkę po namoczeniu w lekkim roztworze soli
Wyciekające jajka na miękko: Często jajka w wodzie pękają, zanim dogotujemy je  na miękko a białko zaczyna uciekać. By zatrzymać je w skorupce, przed wrzuceniem jajek do wody, wpierw wrzućmy do niej pół łyżeczki soli. Ocet też będzie pomocny
Jak łatwo obrać jajko na twardo: tak by nie rozbić skorupki na tysiące małych kawałków? Zróbmy tak samo, jak w poprzednim przypadku – szczypta soli do wody przed włożeniem jajka.

Na pryskający tłuszcz z patelni: Gdy smażymy boczek lub nieopatrznie do tłuszczu dostanie się woda trzeba szczególnie uważać na oczy. Zapobiegniemy temu jeśli przed włożeniem mięsa lub warzyw na patelnie, posypiemy ją odrobiną soli.
Gorzka kawa: Może da się uratować przegotowaną kawę szczyptą soli.
Przypalone mleko: Garnek moczymy i posypujemy solą, po 10, 15 min możemy je zeskrobać
Zaschnięte pieczone resztki na naczyniach żaroodpornych i nie tylko : Zanim takie naczynie umyjemy, potraktujmy je solą, lekko zmoczmy i zaczekajmy aż sól ‘uniesie’ spieczone jedzenie.


WKRÓTCE:


Folia aluminiowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz