poniedziałek, 5 marca 2012

Ocet w kuchni


Biały ocet do mycia naczyń nie tylko tych oblepionych pozasychanymi resztkami jedzenia
.............................................................................................
Biały ocet do żółtego sera, by dłużej się nim cieszyć
.....................................................................................
Biały ocet do marynowania mięsa – zabije bakterie i sprawi, że mięso będzie bardziej delikatne
...........................................................................................................................................................
Biały ocet jako dezodorant m.in. do ‘odkażenia’ plastikowych pojemników na drugie śniadanie. Zwilżonym w occie papierowym  ręcznikiem wykładamy pojemniki i zostawiamy na noc
.......................................................................................................................................................
Łyżka białego octu zagotowana w kubku wody wyeliminuje brzydkie zapachy w kuchni
.......................................................................................
Kubek białego octu umieszony na dnie zmywarki do naczyń przynajmniej raz w miesiącu powinien zapobiec osadzaniu się na kieliszkach i naczyniach ze szkła piany z mydła, i innych środków czyszczących.
.........................................
Dwie, trzy łyżki ulubionego octu pozwolą nam wybrać resztki majonezu ze słoika i nie tylko majonezu.
........................................................................................................................
Łyżka octu w wodzie, w której gotujemy rybę sprawi, że się nie rozpadnie. Natomiast namoczenie ryby przed jej przyrządzeniem w jakikolwiek sposób doda jej delikatności a przy tym stanie się słodsza w smaku.
......................................................................................................................................
Łyżka białego octu dodana do wody, w której gotujemy ryż, a będzie on mniej kleisty i bardziej sypki.
Wkrótce: 
herbata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz