niedziela, 13 lipca 2014

Syrop z orzechów włoskich.



Kroimy zielone łupiny orzechów włoskich i

obficie zasypujemy cukrem.


Na drugi dzień, syrop gotowy.


Skuteczny przy:


- biegunkach

- zespołach złego wchłaniania jelit

- celiakii u dzieci 


Jak przechowywać? To jest właśnie tak z kartkami z kalendarza.

Orzechy zasypane cukrem, tak samo jak buraki czy cebulę, trzeba spożyć do końca następnego dnia. 


Ponieważ nie są one zalane żadnym alkoholem, ich data ważności = jeden dzień.  Tak mnie uczono.  Zresztą można by je włożyć do lodówki na 2,3 dni, jak robią to niektórzy, ale najlepiej robić takie mikstury na bieżąco. 

Ja lubię świeże i w taki sposób bieżący syropy sobie robię. Chyba że maceruję je w occie jabłkowym, wtedy mogę sobie pozwolić na wydłużony czas przechowywania.  

 

1 komentarz:

1 łyżka miodu daje lepszy efekt niż pastylka do ssania.

Siostrzenica chora, rozsiewa wszędzie zarazki. Cała rodzina kicha, kaszle, zatoki rozsadzają głowę. Przy pierwszej chrypce dobrze zażyć n...