sobota, 21 czerwca 2014

Zioła i grill.


1. Jakie zioło dobrze komponuje się z jakim produktem. Ogólny zarys.

Bazylia - kurczak, pomidory, sałatki
Tymianek - mięsa i prawie wszystkie warzywa
Oregano - mięsa, sosy
Rozmaryn - jagnięcina, cielęcina, kurczak, wieprzowina,ziemniaki
Szałwia - kurczak, kiełbasy, indyk
Estragon - ryby, kurczak, indyk, sosy do sałatek
Pietruszka - marynaty, sałatki
Trybula - sałatki, sosy do sałatek, warzywa
Szczypiorek - wołowina, ziemniaki, ryby, pomidory, sałatki
Kolendra - nie każdy lubuje się w egzotycznych smakach, więc tego rozwijać nie będę. Osobiście za nim nie przepadam, jednak w połączeniu z innymi przyprawami dodaje pikanterii potrawom.

2. Uniwersalna marynata do grillowania:

2 łyżki tymianku i 2 łyżki bazylii - suszonych lub świeżych ziół
1 łyżka rozmarynu i 1 łyżka oregano - suszonych lub świeżych roślin
1 łyżka zmiażdżonych nasion kopru
1 łyżka zmielonej kolendry
2 ząbki świeżego zmiażdżonego czosnku
1 łyżka morskiej soli
2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Mięso czy inny produkt traktujemy oliwą lub płynem przez nas wybranym, obtaczamy w ww. mieszance ziołowej. Wkładamy do lodówki na 15 do 60 min a następnie, produkt trafia na grill.
Jeśli mieszankę robimy ze świeżych ziół, zróbmy tyle, by ją zużyć za jednym razem, natomiast suszone zioła możemy potem trzymać w pokojowej temperaturze zamknięte w słoiku.

3. Marynata z sosem Worcestershire. ( Należy kupić oryginał, a nie bawić się w przygotowanie sosu domowym sposobem, ponieważ nigdy nie dościgniemy oryginału ).

1 lub 2 łyżki świeżo poszatkowanego tymianku
1 łyżka świeżo poszatkowanego rozmarynu
pół łyżki świeżo zmiażdżonego czarnego pieprzu
3 łyżki świeżo przeciśniętego czosnku
1/4 szklanki oliwy
3 łyżki sosu Worcestershire

Wszystko mieszamy a raczej wstrząsamy najlepiej w zamykanej butelce lub słoiku, Marynatę wlewamy do zamykanych na 'rzep' woreczków, wkładamy mięso i niech sobie tak poleżakuje  w lodówce od 30 min do kilku godzin najlepiej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz