W sprawie octu proponuję zajrzeć na blogi
HERBINESS
ZIELONY ZAGONEK
AGA RADZI
Zrobiłam bez cukru Tylko jabłka ze skórką i woda. Fermentował jakieś 10, 11 dni.
Sposoby fejsowych zaglądaczy:
Dorota - używa skórek i cukru. Po 10 dniach gotowy.
pani Aneta proponuje - 800gr. zmielonych w maszynce do mięsa jabłek, 1litr wody,100gr. miodu,10gr. drożdży piekarskich oraz 20gr. czarnego chleba.
Wszystko to do dużego garnka. Pierwsze 10 dni codziennie mieszamy. Po następnych 10 dniach po dwukrotnym przecedzeniu lokujemy w butelkach. Gdy płyn zjaśnieje , gotowy do użytku. Przeciętnie po 50 dniach więc trochę cierpliwości trzeba mieć.
Ocet jabłkowy ma w swoim składzie kwas jabłkowy który tworzy w organizmie glikol.
No to na koniec końców - Ocet ów wycisza układ nerwowy , reguluje hormony, sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek,zatrzymuje wapń, potas,żelazo, chlor,krzem.No i reguluje gospodarke cukrem.
Przechowuje je pod oknem w kuchni, gdzie nie dociera światło.
Sposób spożycia:
pani Paulina radzi:
Do
szklanki z wodą dodaj 2 łyżeczki octu jabłkowego, pijesz przed
posiłkiem.Trzeba się przyzwyczaić do smaku.Pomaga na odchudzanie sama
stosuje.
pani Ewa :
Łyżka na szklankę wody
Agnieszka
Dla
mnie woda z octem i miodem + pieprz cayenne to nie tylko środek na
poprawę trawienia ale i działa jak napój energetyczny. Ocet spirytusowy z
octem jabłkowym ma tylko nazwe wspólną.
Dziękuję fejsowym zaglądaczom za rady i komentarze :)
Dla tych, którzy mają mieszane uczucia odnośnie octu, niech zapoznają się ze składnikami i właściwościami każdego z osobna, przed wyrażaniem zdania, że od tego się umiera, albo tego się nie pije, albo ja piłam ale nie chudłam.
Zanim wyrazi się opinię na jakichś temat, lepiej się doinformować, to tak, jak mówić o książce, której sie nie czytało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz