niedziela, 21 kwietnia 2013

Pieczemy na grillu


1. węgiel drzewny dodaje smaczku i aromatu

- gdy na węglu pojawi się popiół, wtedy kładziemy na ruszt

- dla aromatu wrzucamy gałązki ziół, wedle gustu

- gdy już jadło się grilluje, nie nakłuwamy głównie mięsa i mięsopochodnych produktów = będzie mniej soków, co w rezultacie daje wyschnięty produkt

- potrawy przewracamy szczypcami




2. tłuste mięso pieczemy na tackach, ponieważ skapujący tłuszcz w połączeniu z ogniem tworzy rakotwórcze substancje.

- bezpośrednio na ruszcie kładziemy mięso chude

- ryby o delikatnym mięsie zawijamy w folię aluminiową - nie wyschną, albo używamy specjalnego rusztu, wtedy nie rozpadną się

- filety rybne grillujemy bezpośrednio na ruszcie




3.  folię aluminiową używamy także do grillowania owoców i warzyw, a bezpośrednio na ruszcie kładziemy kolby kukurydzy, plastry rukoli, bób, paprykę

- ziemniaki gotujemy, wsadzamy do folii, ale każdego osobno; ta sama metoda dotyczy buraczków, a połówki pomidorów pieczemy na folii

- banany w samej skórce

- owoce też zawijamy w folię, każde z osobna



4. mięso marynujemy 2, 3 godziny, co sprawi, że będzie soczyste i delikatne

- marynaty:

do wołowiny - oliwa ze skórką pomarańczową i posiekaną czuszką

do drobiu - oliwa z sokiem z cytryny plus szałwia, koperek

- do wieprzowiny - leży sobie w piwie z oliwą, octem winnym i musztardą z liśćmi laurowymi i natką pietruszki

- do warzyw i ryb - na pół godziny przed grillowaniem smarujemy olejem z czosnkiem



5. pod koniec pieczenia mięsiwo solimy i przyprawiamy ziołami

- sosy:

musztarda wymieszana z jogurtem

majonez, czosnek i sok z cytryny

plus proste sałatki



Źródło: Claudia 8/2004 Twój poradnik, specjalne letnie wydanie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz