niedziela, 21 kwietnia 2013
Pieczemy na grillu
1. węgiel drzewny dodaje smaczku i aromatu
- gdy na węglu pojawi się popiół, wtedy kładziemy na ruszt
- dla aromatu wrzucamy gałązki ziół, wedle gustu
- gdy już jadło się grilluje, nie nakłuwamy głównie mięsa i mięsopochodnych produktów = będzie mniej soków, co w rezultacie daje wyschnięty produkt
- potrawy przewracamy szczypcami
2. tłuste mięso pieczemy na tackach, ponieważ skapujący tłuszcz w połączeniu z ogniem tworzy rakotwórcze substancje.
- bezpośrednio na ruszcie kładziemy mięso chude
- ryby o delikatnym mięsie zawijamy w folię aluminiową - nie wyschną, albo używamy specjalnego rusztu, wtedy nie rozpadną się
- filety rybne grillujemy bezpośrednio na ruszcie
3. folię aluminiową używamy także do grillowania owoców i warzyw, a bezpośrednio na ruszcie kładziemy kolby kukurydzy, plastry rukoli, bób, paprykę
- ziemniaki gotujemy, wsadzamy do folii, ale każdego osobno; ta sama metoda dotyczy buraczków, a połówki pomidorów pieczemy na folii
- banany w samej skórce
- owoce też zawijamy w folię, każde z osobna
4. mięso marynujemy 2, 3 godziny, co sprawi, że będzie soczyste i delikatne
- marynaty:
do wołowiny - oliwa ze skórką pomarańczową i posiekaną czuszką
do drobiu - oliwa z sokiem z cytryny plus szałwia, koperek
- do wieprzowiny - leży sobie w piwie z oliwą, octem winnym i musztardą z liśćmi laurowymi i natką pietruszki
- do warzyw i ryb - na pół godziny przed grillowaniem smarujemy olejem z czosnkiem
5. pod koniec pieczenia mięsiwo solimy i przyprawiamy ziołami
- sosy:
musztarda wymieszana z jogurtem
majonez, czosnek i sok z cytryny
plus proste sałatki
Źródło: Claudia 8/2004 Twój poradnik, specjalne letnie wydanie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Samowystarczalny ogród miejski.
Warzywny ogród miejski w Detroit. 1280 akrów. Żywi 2000 domostw za friko. Jest też ogród, w którym kwitnie 200 drzew owocowych. Dostarcz...
-
Jest tak proste jak obsługa........ wiadomo czego. Czytam na forach jak to najpierw do wody, potem do ziemi, albo ani tu się nie chce ukor...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz