sobota, 10 listopada 2012

Kuchnia bez tajemnic


Czyli sztuczki dobrych gospodyń bez tajemnic z grudnia 2004 roku.

Mięso przed włożeniem do pieca

- podlewamy wodą lub bulionem

- mniej wody do tłustego mięsa

- kurczak potrzebuje mniej więcej szklankę płynu lub 2, co daje chrupiącą skórkę.


Ciasta

- mak w strucli drożdżowej pozostanie na miejscu jeśli zmieszamy masę makową z odrobiną rozczynu

- za dużo cukru w cieście drożdżowym = brunatna skórka plus lepki i wilgotny środek

- pominiemy sól = sztywne i suche ciasto plus blada i popękana skórka

- aby masa była puszysta ( krem, rzadkie ciasto ) - ucieramy składniki z cukrem kryształem, nie pudrem


Oddzielamy białko od żółtka

1 sposób

rozbijamy skorupkę nożem i całe jajo wylewamy do talerza

łyżką cedzakową lub dłonią wyjmujemy żółtko, gdy całe białko spłynie do talerza, przekładamy żółtko do innego naczynia

2. sposób

jajko przelewamy do lejka o wąskiej szyjce, nienaruszone żółtko zostanie na miejscu a białko spłynie np. do talerza, nad którym trzymamy lejek

Z tym żółtkiem to są jaja, nigdy nie zastosowałam ani 1, ani 2 sposobu. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz