sobota, 10 listopada 2012
Kuchnia bez tajemnic
Czyli sztuczki dobrych gospodyń bez tajemnic z grudnia 2004 roku.
Mięso przed włożeniem do pieca
- podlewamy wodą lub bulionem
- mniej wody do tłustego mięsa
- kurczak potrzebuje mniej więcej szklankę płynu lub 2, co daje chrupiącą skórkę.
Ciasta
- mak w strucli drożdżowej pozostanie na miejscu jeśli zmieszamy masę makową z odrobiną rozczynu
- za dużo cukru w cieście drożdżowym = brunatna skórka plus lepki i wilgotny środek
- pominiemy sól = sztywne i suche ciasto plus blada i popękana skórka
- aby masa była puszysta ( krem, rzadkie ciasto ) - ucieramy składniki z cukrem kryształem, nie pudrem
Oddzielamy białko od żółtka
1 sposób
rozbijamy skorupkę nożem i całe jajo wylewamy do talerza
łyżką cedzakową lub dłonią wyjmujemy żółtko, gdy całe białko spłynie do talerza, przekładamy żółtko do innego naczynia
2. sposób
jajko przelewamy do lejka o wąskiej szyjce, nienaruszone żółtko zostanie na miejscu a białko spłynie np. do talerza, nad którym trzymamy lejek
Z tym żółtkiem to są jaja, nigdy nie zastosowałam ani 1, ani 2 sposobu. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Samowystarczalny ogród miejski.
Warzywny ogród miejski w Detroit. 1280 akrów. Żywi 2000 domostw za friko. Jest też ogród, w którym kwitnie 200 drzew owocowych. Dostarcz...
-
Jest tak proste jak obsługa........ wiadomo czego. Czytam na forach jak to najpierw do wody, potem do ziemi, albo ani tu się nie chce ukor...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz