suche, ciemne i przewiewne.
lub szafka na balkonie - zabezpieczona przed mrozem
albo schowek na narzędzia
Kuchnia odpada - za częste zmiany temperatury
Wiesz jak
temperatura pomieszczenia - miedzy 0 stopni a 15 stopni,
ochrona przed światłem słonecznym, które rozkłada witaminy w przetworach i zmienia ich kolor
wilgotność powietrza - ważne przy przechowywaniu suszonych warzyw i owoców
regularna. raz w miesiącu przynajmniej. patrzymy czy na powierzchni dżemów lub kompotów nie ma pleśni
jeśli już ją upatrzymy - wyrzucamy.
Jak konserwujemy ?
Czas
najdłużej nalewki i wina
owocowe i warzywne marynaty mogą stać 3-4 lata.
ok. 2 lat dżemy, soki, kompoty przeciery
2 tygodnie - niepasteryzowane kwaszonki.
Gdzie przechowywać domowe zapasy na Muratordom
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz