sobota, 8 września 2012

Przechowujemy przetwory

Miejsce

suche, ciemne i przewiewne.
lub szafka na balkonie - zabezpieczona  przed mrozem
albo schowek na narzędzia
Kuchnia odpada - za częste zmiany temperatury


Wiesz jak 


Trwałość

temperatura pomieszczenia - miedzy 0 stopni a 15 stopni,
ochrona przed światłem słonecznym, które rozkłada witaminy w przetworach i zmienia ich kolor
wilgotność powietrza  - ważne przy przechowywaniu suszonych warzyw i owoców



Inspekcja

regularna. raz w miesiącu przynajmniej. patrzymy czy na powierzchni dżemów lub kompotów nie ma pleśni
jeśli już ją upatrzymy - wyrzucamy.


Jak konserwujemy ? 



Czas

najdłużej nalewki i wina
owocowe i warzywne marynaty mogą stać 3-4 lata.
ok. 2 lat dżemy, soki, kompoty przeciery
2 tygodnie - niepasteryzowane kwaszonki.


Gdzie przechowywać domowe zapasy na Muratordom




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1 łyżka miodu daje lepszy efekt niż pastylka do ssania.

Siostrzenica chora, rozsiewa wszędzie zarazki. Cała rodzina kicha, kaszle, zatoki rozsadzają głowę. Przy pierwszej chrypce dobrze zażyć n...