sobota, 4 sierpnia 2012

Rady kuchenne

1. Brokuły

jeśli będziemy je zapiekać to obgotujmy je w wodzie.

A gdy je gotujemy to bez przykrywki, inaczej stracą kolor.

Gdy je już odcedzimy, wkładamy je do wody z lodem - pozostaną jędrne.


2. Ser na wierzchu

parmezan kupujemy w kawałku i samemu ścieramy na tarce.

Wiórki szybciej wysychają.

3. Muffiny z ziemniaków 

Kroimy na cienkie plasterki

mieszamy ze śmietaną, solimy i piprzymy

ściśle układamy w foremkach , skrapiamy śmietaną i zapiekamy. 

A przed ułożeniem ziemniaków do foremek - wykładamy je paskami pergaminu, na krzyż, końce pasków mają wystawać za foremkę


4. Płaty lazanii

obgotowujemy je z parę minut zanim przełożymy je sosem lub farszem

wilgotne nabierze miękkości i się nie przypali

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1 łyżka miodu daje lepszy efekt niż pastylka do ssania.

Siostrzenica chora, rozsiewa wszędzie zarazki. Cała rodzina kicha, kaszle, zatoki rozsadzają głowę. Przy pierwszej chrypce dobrze zażyć n...