sobota, 18 sierpnia 2012

Przechowujemy produkty w lodówce / Pozamiatane odc. 16


Przechowujemy prawidłowo produkty w lodówce


czego nie robimy:  

 nie trzymamy


- chleba i bułek - w niskich temperaturach pieczywo szybciej   się starzeje ( jak dbać o chleb - klikamy w etykietkę chleb na blogu )
- produktów bez daty ważności
- nadjedzonych rzeczy jak pomidory, ogórki i inne
- szynki w folii, która przez to nie oddycha
- wilgotnego kurczaka, z którego kapie - rozsiewa drobnoustroje
- sałaty w folii, która przez to traci smak
- otwartej konserwy rybnej w puszce
- awokado w lodówce odpada
- nie wkładamy za dużo rzeczy do lodówki, nie ubijamy ich jak śledzi w puszce, w rezultacie mamy nieprawidłową cyrkulację powietrza

PEWNE BAKTERIE W NISKICH TEMPERATURACH NIE GINĄ!!!!!!!!!


ważna zasada - PIERWSZE KUPIONE, NAJPIERW ZJEDZONE

czyli

ostatnio zakupione produkty chowamy za tymi, które już w lodówce się znajdują


o tak zapchanej lodówce zapomnijcie :) 
 



JAJKA 

 nie myjemy jajek przed schowaniem ich do lodówki, bo wtedy zmyjemy z nich barierę ochronną
 a tak je układamy - szerszą dupką do góry, tam gdzie jest komora z powietrzem,

przetrwają 2, 3 tygodnie 








Masło wchłania zapachy, dlatego lepiej je  włożyć do szczelnego pojemnika albo do maselniczki

wszelkie tłuszcze jak margaryna, smalec itp tak przechowujemy













rybę z puszki przekładamy do pojemnika szklanego albo porcelanowego i przykrywamy talerzykiem 








Sałata w folii - azotany w sałacie przekształcają się w azotyny, które mogą być przyczyną zatruć albo też prowadzić do raka żołądka


 Najlepiej skropić wodą, do odpowiedniej szufladki z dostępem powietrza



Układamy produkty:

najpierw przemyjmy wnętrze lodówki antybakteryjnym płynem do chłodziarek




 albo użyjmy wodę z mydłem i sodą oczyszczoną








 lub wodę z octem 






 GÓRNA PÓŁKA 


dżemy, ser, jogurt, , mleko, kefir


Niższa półka



twarogi, wędliny, mięso i ryby, domowe przetwory,  oryginalnie zapaczkowane produkty


do pojemników na dole



sery twarde, pleśniowe, owoce i warzywa


półki w drzwiach - napoje, sosy w słoikach i jajka ostrym czubkiem w dół






PAKOWANIE



kotlety smażone rano - do folii i mrozimy



żółty ser na krótko zawijamy w folię aluminiową



wilgotna wędlina - każdy plasterek osobno albo w nieprzemakalną torebkę, albo plastikowe pudełko



kurczaka, żeby nie wysechł  a soki nie zalały lodówki - do zamykanego pojemnika 

a pojemniki wybieramy płaskie, tak aby czas mrożenia czy chłodzenia był najkrótszy


 

gotując zupę na jutro, wstawmy ją w ciągu dwóch godzin do lodówki, ale najpierw niech ostygnie i potem przelejmy ją do czystego słoika





Pomidory i ogórki 





zimno przyspiesza ich psucie , lepiej je trzymać w 20 stopniach










A w takich pojemnikach przechowujemy 



Herbatniki, ryż, makarony, mąkę, kasze, bułkę tartą  - najlepiej przykleić kartkę z datą ważności 

do herbatników na dół, wsypujemy kilka kryształków gruboziarnistej soli albo trochę ryżu 

bułkę tartą można przechować 6 mscy w suchym miejscu





Dla rodzinki.pl 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1 łyżka miodu daje lepszy efekt niż pastylka do ssania.

Siostrzenica chora, rozsiewa wszędzie zarazki. Cała rodzina kicha, kaszle, zatoki rozsadzają głowę. Przy pierwszej chrypce dobrze zażyć n...