niedziela, 29 lipca 2012

Kiełki


Kocham kiełki, ale od pewnego czasu niektóre mi pleśnieją w kiełkownicy, nie wiem czemu. Data jest ok.
Dodaję je do wszystkiego, po prostu wrzucam kupkę roślinek do zupy i voila : ) Mój sposób na doprawianie :P

Nasiona kiełkują od mniej więcej 3 dni do 5, 6 dni.

Z czym je łączymy:

Ciecierzyca - farsze, duszone potrawy, z sokiem cytrynowym na przystawkę

Kozieradka - łączymy z innymi kiełkami, dodajemy do zup i sałatek

Rzeżucha - biały ser i jajecznica

Lucerna - surówki, twaróg, kanapka z serem

Pszenica - płatki śniadaniowe, musy owocowe, surówki, omlety

  




Moje ulubione to fasola mung, pszenica i rzodkiewka

Maseczka nawilżająca

1 łyżka ziela przywrotnika zalewamy szklanką wody i parzymy 10 min.
Przecedzamy, studzimy.
Łyżkę naparu mieszamy z 3 łyżkami posiekanych kiełków pszenicy i ciutką miodu. 
Na twarzy trzymay kwadrans.

 http://www.kielki.info/
 pychotka.pl 

Tonik z rzeżuchy 

2 łyżki kiełków rozgniatamy
dodajemy 2 łyżki suszonej szałwii

Zalewamy 1/4 szklanki wody i doprowadzamy do zagotowania.

Studzimy i przecedzamy.

Dodajemy do 1/4 szklanki maślanki.

Przecieramy twarz dwa razy dziennie - odświeża
 http://puszka.pl/txt/kielki-opis.jsp
 http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,3126953.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1 łyżka miodu daje lepszy efekt niż pastylka do ssania.

Siostrzenica chora, rozsiewa wszędzie zarazki. Cała rodzina kicha, kaszle, zatoki rozsadzają głowę. Przy pierwszej chrypce dobrze zażyć n...