piątek, 1 czerwca 2012

Rady kuchenne

poniedziałek, 06 września 2010

Rady kuchenne


Mleko bez kożucha

Po nalaniu  mleka do kubka, wrzucamy kostkę lodu


Zdejmowanie skórki z kiełbasy

Zanurzamy na chwilę kiełbasę w zimnej wodzie ( potrzymamy pod strumieniem bierzącej )
Woda rozmiękczy skórkę i sprawi, że nie będzie przylegała do mięsa.


Sól utrwala zapach kawy

Zazwyczaj kupujemy już zmieloną kawę w torebkach, która traci aromat zanim ją do końca wykorzystamy. Ja nie przesypuję kawy z torebki do puszki czy innego pojemnika. Ale jeśli już to robimy, dodajmy do niej szczyptę soli i dobrze wymieszajmy.


Bita śmietana z mleka

Wystarczy puszka skondensowanego mleka. Zastąpi kremówkę do ciasta.
A szczypta cukru żelującego lub soli  dodana w trakcie ubijania sprawi, że dłużej zachowa sztywność.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1 łyżka miodu daje lepszy efekt niż pastylka do ssania.

Siostrzenica chora, rozsiewa wszędzie zarazki. Cała rodzina kicha, kaszle, zatoki rozsadzają głowę. Przy pierwszej chrypce dobrze zażyć n...