- szklanka ciepłej, przegotowanej wody z cytryną o poranku, albo na pół godziny przed śniadaniem
- szklanka soku z kiszonej kapusty na wieczór, potem rano z szybkością błyskawicy ląduję w toalecie
Mój sposób na kapustę - gotuję z: czosnkiem, cebulą, pieprzem, przyprawą małgorzatki, kozim bobkiem, liściem laurowym, tymiankiem, majerankiem. Tyle :)
Zalewam wodą tyle, ile szklanek chcę wypić w 1 dniu. A kapustę można wykorzystać do śląskiego kociołka czyli prażonek na patelni, które robię z ziemniakami, kiełbasą podwawelską, kiszoną kapustą, cebulą i jajkami na twardo. Mam akurat kiełki, więc je wykorzystam plus szczypiorek :) No pieprz i sól. Jak nie wrzucam jajek na twardo wtedy robię jajko sadzone. Do tego zsiadłe mleko ..........rozmarzyłam się :)
Tak wygląda mój dzisiejszy obiad. Kiedy ziemniaki zaczynają się rozpadać, wtedy całe danie jest jeszcze pyszniejsze :) Kiedyś lubiłam przypieczone ziemniaki, ale dzisiaj wolę uważać :)
- 10 suszonych moreli i mam pół dnia z głowy ( siedzenia na muszli :) )
Tutaj link o właściwościach kapusty, kilku przepisów z kapustą w roli głównej
Wędzarnicza brać podaje przepis na kiszenie kapusty
Krótko na temat, dlaczego warto jeść kapustę, coś o kiszeniu i przepis :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz