Czarny pieprz
zupy, sosy, marynaty,
zaostrza smak jajek, fasoli i warzyw
brak apetytu
ułatwia trawienie
zapobiega zaparciom i wzdęciom
obfite przyprawianie zaleca się przy przeziebieniach - rozgrzewa i rozrzedza wydzielinę z oskrzeli
Kurkuma
podnosi smak drobiu i rosołów
używana do marynat, sosów chutney, i musztard
działa przeciwreumatycznie, zmniejszajac bóle stawów,
zaleca się chorym na serce - zapobiega zatorom i zakrzepom,
obniża poziom cholesterolu,
Imbir
zmielony dodaje się do gulaszy, pierników i wina
silne działanie przeciwwymiotne - choroba lokomcyjna, i początkowy okres ciąży
Papryka
słodka - do zup, sosów, gulaszu,
ostra - dania meksykańskie, orientalne
ułatwia trawienie,
obniża poziom cholesterolu,
działa rozgrzewajaco, dlatego dodajmy ją do dań szczególnie zimą
Anyżek
nasiona używa się do wyrobu trunków i cukierków
dodatek do ciast i pieczywa
pobudza wydzielanie mleka u kobiet karmiących,
2,3 razy dziennie pijemy napar z łyżeczki utłuczonych w moździerzu nasion, zalanych niepełną szklanką wrzątku
Goździki
kompoty, marynaty, ciastka, grzane wino
działa przeciwzapalnie - pomaga przy bólach zębów i
dolegliwościach reumatycznych
suszony goździk dobrze jest ssać przy bólu gardła
Kardamon
baranina i tłuste mięsa
pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych
przy braku apetytu przyprawiajmy potrawy kardamonem i
pijmy 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem, pół szklanki naparu z łyżeczki przyprawy, zalanej szklanką wrzątku
Cząber
pieprzowy smak nadaje aromat salami
pasuje do gotowanej fasoli i ryb
właściwości odkażające,
uspokajające,
pobudza wydzialanie soku żołądkowego
dla niejadków - brak apetytu
albo napar z kilku pędów zalanych szklanką wrzącej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz