wtorek, 20 marca 2012

Przyprawy dla zdrowia i z czym je łączymy


Czarny pieprz

zupy, sosy, marynaty,
zaostrza smak jajek, fasoli i warzyw

brak apetytu
ułatwia trawienie
zapobiega zaparciom i wzdęciom
obfite przyprawianie zaleca się przy przeziebieniach - rozgrzewa i rozrzedza wydzielinę z oskrzeli

Kurkuma

podnosi smak drobiu i rosołów
używana do marynat, sosów chutney, i musztard

działa przeciwreumatycznie, zmniejszajac bóle stawów,
zaleca się chorym na serce - zapobiega zatorom i zakrzepom,
obniża poziom cholesterolu,


Imbir

zmielony dodaje się do gulaszy, pierników i wina

silne działanie przeciwwymiotne - choroba lokomcyjna, i początkowy okres ciąży


Papryka

słodka - do zup, sosów, gulaszu,
ostra - dania meksykańskie, orientalne

ułatwia trawienie,
obniża poziom cholesterolu,
działa rozgrzewajaco, dlatego dodajmy ją do dań szczególnie zimą


Anyżek

nasiona używa się do wyrobu trunków i cukierków
dodatek do ciast i pieczywa

pobudza wydzielanie mleka u kobiet karmiących,
2,3 razy dziennie pijemy napar z łyżeczki utłuczonych w moździerzu nasion, zalanych niepełną szklanką wrzątku

Goździki

kompoty, marynaty, ciastka, grzane wino

działa przeciwzapalnie - pomaga przy bólach zębów i
dolegliwościach reumatycznych
suszony goździk dobrze jest ssać przy bólu gardła

Kardamon

baranina i tłuste mięsa

pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych
przy braku apetytu przyprawiajmy potrawy kardamonem i
pijmy 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkiem, pół szklanki naparu z łyżeczki przyprawy, zalanej szklanką wrzątku

Cząber

pieprzowy smak nadaje aromat salami
pasuje do gotowanej fasoli i ryb

właściwości odkażające,
uspokajające,
pobudza wydzialanie soku żołądkowego
dla niejadków - brak apetytu
albo napar z kilku pędów zalanych szklanką wrzącej wody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz