niedziela, 22 czerwca 2014

Zioła i pizza.


Podstawowe składniki:

bazylia
szczypiorek
kolendra
oregano
pietruszka
rozmaryn
tymianek

ostra papryczka
pomidory - koktajlowe są wg mnie najlepsze
czosnek
cebula - wolę pora

Każdy może wybrać przyprawy wg własnego uznania. Najpierw zaczynamy od podstawy a następnie, dobieramy przyprawy wg własnych kubków smakowych.


Sos do pizzy 

( ciasto każdy już sobie zrobi po swojemu. Niektórzy wolą bezglutenowo, ja wolę tradycyjne i nie zwracam uwagi na to czy jest zdrowo czy nie ).
  
1 puszka przecieru pomidorowego, a jeśli nam się chce, przepuścimy pomidory przez wyciskarkę, jeśli takową mamy, u mnie lenistwo przeważa i na ogół puszka pomidorów krojonych czy całych, działa cuda

1/5 szklanki wody

1/3 szklanki oliwy

2 łyżki suszonego oregano

2 łyżki świeżej bazylii ( nie cackajmy się i jeśli mamy suszoną, nic się nie stanie jeśli ją użyjemy )

1/2 łyżki suszonego rozmarynu

2 przeciśnięte ząbki czosnku

Sól i czarny pieprz do smaku. 

A ja proponuje zaostrzyć smak ostrą papryczką i dodać nieco kuminu.

Łączymy pomidory z wodą i olejem. Wrzucamy oregano, bazylię, rozmaryn i czosnek. Jeśli, zamiast suszonych, użyjemy świeżych ziół, podwajamy ich porcje. Na końcu dodajemy sól i pieprz. 
Nie gotujemy, nie podgrzewamy, to jest sos na zimno. 
Zostawiamy miksturę pod przykryciem przez godzinę, aby się przegryzła. Przechowujemy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin przed podaniem. Robimy tyle sosu, ile zużyjemy za jednym razem. 



Samowystarczalny ogród miejski.

  Warzywny ogród miejski w Detroit.  1280 akrów. Żywi 2000 domostw za friko.  Jest też ogród, w którym kwitnie 200 drzew owocowych. Dostarcz...