sobota, 21 czerwca 2014

Zioła i grill.


1. Jakie zioło dobrze komponuje się z jakim produktem. Ogólny zarys.

Bazylia - kurczak, pomidory, sałatki
Tymianek - mięsa i prawie wszystkie warzywa
Oregano - mięsa, sosy
Rozmaryn - jagnięcina, cielęcina, kurczak, wieprzowina,ziemniaki
Szałwia - kurczak, kiełbasy, indyk
Estragon - ryby, kurczak, indyk, sosy do sałatek
Pietruszka - marynaty, sałatki
Trybula - sałatki, sosy do sałatek, warzywa
Szczypiorek - wołowina, ziemniaki, ryby, pomidory, sałatki
Kolendra - nie każdy lubuje się w egzotycznych smakach, więc tego rozwijać nie będę. Osobiście za nim nie przepadam, jednak w połączeniu z innymi przyprawami dodaje pikanterii potrawom.

2. Uniwersalna marynata do grillowania:

2 łyżki tymianku i 2 łyżki bazylii - suszonych lub świeżych ziół
1 łyżka rozmarynu i 1 łyżka oregano - suszonych lub świeżych roślin
1 łyżka zmiażdżonych nasion kopru
1 łyżka zmielonej kolendry
2 ząbki świeżego zmiażdżonego czosnku
1 łyżka morskiej soli
2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Mięso czy inny produkt traktujemy oliwą lub płynem przez nas wybranym, obtaczamy w ww. mieszance ziołowej. Wkładamy do lodówki na 15 do 60 min a następnie, produkt trafia na grill.
Jeśli mieszankę robimy ze świeżych ziół, zróbmy tyle, by ją zużyć za jednym razem, natomiast suszone zioła możemy potem trzymać w pokojowej temperaturze zamknięte w słoiku.

3. Marynata z sosem Worcestershire. ( Należy kupić oryginał, a nie bawić się w przygotowanie sosu domowym sposobem, ponieważ nigdy nie dościgniemy oryginału ).

1 lub 2 łyżki świeżo poszatkowanego tymianku
1 łyżka świeżo poszatkowanego rozmarynu
pół łyżki świeżo zmiażdżonego czarnego pieprzu
3 łyżki świeżo przeciśniętego czosnku
1/4 szklanki oliwy
3 łyżki sosu Worcestershire

Wszystko mieszamy a raczej wstrząsamy najlepiej w zamykanej butelce lub słoiku, Marynatę wlewamy do zamykanych na 'rzep' woreczków, wkładamy mięso i niech sobie tak poleżakuje  w lodówce od 30 min do kilku godzin najlepiej.


czwartek, 19 czerwca 2014

Niemiły zapach potu



Zbigniew Przybylak 'Słynne leki na 100 pospolitych dolegliwości', Poradnik Praktyczny. z zeszytu SŁYNNE LEKI I PORADY 68, wyd. Gaj, Bydgoszcz, 2010


wydawnictwogaj.pl

http://wydawnictwogaj.pl/

Rady na nadmierne pocenie połączone z niemiłym zapachem.

1. Pokrzywa zebrana w maju.

Na wiosnę i lato, dobrze pić po jednej łyżce soku z pokrzywy.
Jesienią i zimą jemy dwie łyżeczki sproszkowanej pokrzywy, zażywamy przed jedzeniem.
Można zmieszać ją z miodem i popić wodą lub herbatą.

2. Dieta: zawierajaca szpinak, natkę pietruszki i wiosenno - letnie surówki.

3. Nalewki z propolisu - codziennie po 25 kropli wkrapianych do wody z sokiem z cytryny.

4. Szałwiowa herbata połączona z centurią pospolitą ( tysiącznikiem pospolitym ). Pijemy codziennie w dwóch lub trzech porcjach. Albo co dwie godziny, łyżkę stołową tych herbat.


link na zdjęciu

http://pl.wikipedia.org/wiki/Centuria_pospolita


Samowystarczalny ogród miejski.

  Warzywny ogród miejski w Detroit.  1280 akrów. Żywi 2000 domostw za friko.  Jest też ogród, w którym kwitnie 200 drzew owocowych. Dostarcz...