czwartek, 29 listopada 2012

Zmarły, oddaj swoje organy czekającym na przeszczep !


Mam nadzieję, że ludzie się przekonają jak bardzo potrzebne są organy zmarłych dla uratowania innych, czyli żyjących.
Napisałam na fb, że w razie czego, czyli mojej śmierci, moje organy oddaję do transplantacji, bo nie będą mi potrzebne.
Po obejrzeniu tego odcinka, nie życzę ani sobie, ani nikomu koszmaru czekania na przeszczep i modlenia się, czy się na niego dożyje. Nie mówiąc już o rodzinach chorych.
No ale wychodzi na to, że jako społeczeństwo jesteśmy samolubni i nie potrafimy się dzielić. Smutne.



link na zdjęciu


Poszczególne odcinki na wideo


Facebook




środa, 28 listopada 2012

Mieszanki ziołowe


Pani Marta Tamara Gawęda w książce: ' Medycyna ludowa; Woda żywa i martwa. Ziółka'

( mam wydanie z 1995 roku, a wpisując w googla niestety, na allegro wyprzedane, na merlinie niedostępne., jedynie na allegro Horoskop zdrowia. Gwiazdy a zioła za 10 zł plus przesyłka.- nie moje )


proponuje 2 zestawy przypraw:  ( w książce jest tego o wiele wiecej, na różne dolegliwości plus zioła dla każdego znaku zodiaku )


- gdy przechodzimy na wegetarianizm i musimy sobie odkuć niedostatki żelaza, potasu i cynku:


150 g majeranku
500g kminku
50g korzenia lubczyku
100g kolendry
50g macierzanki
20g pieprzu białego 

dodajemy do wszystkiego - zupy, kromki, drugie dania......


- mieszanka wzmacniająca, nie tylko dla wegetarian:


50g ziela lebiodki
50g  macierzanki
20g bukwicy
50g rzepiku
20g krwawnika
5g bukwicy
50g gałki muszkatołowej
50g pyłku przszelego

ukręcamy wszystko z miodem akacjowym lub wrzosowym: 1łyzka miodu na 1 łyżkę ziół

rano i na wieczór po łyżeczce


w sieci:




niedziela, 25 listopada 2012

Faszerujemy i pieczemy drób


- 3/4 tuszki - tak wypełniamy drób, nie więcej, ponieważ w trakcie pieczenia mięso się kurczy, a farsz pęcznieje.

- przed wypełnieniem mięsa farszem, możemy mięso ugotować w wywarze jarzyn, czas - 20, 30 min.

- jeżeli włożymy mięso do żaroodpornej formy z przykrywką i podlejemy je pół szklanką wody/bulionu, wtedy polewanie go w trakcie pieczenia odpada.

- szpikulcem nakłuwamy miejsce bez nadzienia, tak sprawdzamy czy jest upieczone. Klarowny sok oznacza TAK.

- Zostawiamy mięso przez kilka min, z jakieś 10 min w piekarniku, żeby doszło, czyli soki równomiernie się rozłożyły i nie wypływały podczas krojenia zbyt obficie.  Smak takiego odstanego mięsa jest lepszy.


- Farszem napełniamy, oprócz tuszki, podgardle i szyję, a duże kurczaki faszerujemy też pod skórą na piersiach

- Kurczaki i indyczki pieczemy w 200C celcjusza, gdy się zarumienią, dopiekamy je w 180C. Dla kaczek i gęsi, piec musi być nagrzany do 220C, które obniżamy do 200, gdy mięso się zarumieni.

- Drób pieczemy pod przykryciem. Gdy na 15, 20 min przed końcem pieczenia skórka nie jest chrupiąca, zdejmujemy pokrywkę.

- Jeśli kaczka lub gęś jest nadal twarda po 2,5 do 3 h, to wyjmujemy je z pieca, podlewamy gorącą wodą i dusimy przez 30, 40 min na średnim ogniu.


Samowystarczalny ogród miejski.

  Warzywny ogród miejski w Detroit.  1280 akrów. Żywi 2000 domostw za friko.  Jest też ogród, w którym kwitnie 200 drzew owocowych. Dostarcz...