poniedziałek, 06 września 2010
Rady kuchenne
Mleko bez kożucha
Po nalaniu mleka do kubka, wrzucamy kostkę lodu
Zdejmowanie skórki z kiełbasy
Zanurzamy na chwilę kiełbasę w zimnej wodzie ( potrzymamy pod strumieniem bierzącej )
Woda rozmiękczy skórkę i sprawi, że nie będzie przylegała do mięsa.
Sól utrwala zapach kawy
Zazwyczaj kupujemy już zmieloną kawę w
torebkach, która traci aromat zanim ją do końca wykorzystamy. Ja nie
przesypuję kawy z torebki do puszki czy innego pojemnika. Ale jeśli już
to robimy, dodajmy do niej szczyptę soli i dobrze wymieszajmy.
Bita śmietana z mleka
Wystarczy puszka skondensowanego mleka. Zastąpi kremówkę do ciasta.
A szczypta cukru żelującego lub soli dodana w trakcie ubijania sprawi, że dłużej zachowa sztywność.