sobota, 12 maja 2012

Świeże pieczywo


Jak przechowywać chleb:


- trzymamy w lnianym woreczku, żeby chleb nie spleśniał

- wkładamy do glinianego lub kamiennego naczynia ( w którym kisimy zazwyczaj ogórasy, np. ) i przykrywamy wilgotną ściereczką

- wolniej zeschnie się z kawałkiem jabłka w pojemniku

- gdy już napoczniemy pieczywo, krojoną powierzchnię zakrywamy zwilżonym pergaminem

- pieczywo mieszane i ciemne szybciej pleśnieje, jeśli przechowujemy je razem w jednym pojemniku lub worku







Odświeżamy czerstwe pieczywo


kiedy jest lekko czerstwe, skrapiamy je niewielką ilością wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni.

kilkudniowy chleb kroimy w kromki i wkładamy na chwilę do opiekacza - po wyjęciu będzie chrupiący







Zamrażamy


wkładamy do zamrażalnika w woreczkach foliowych, należy je zużyć w ciągu 4 mscy.

najlepszy do zamrażania jest chleb pszenny a rogaliki z ciasta francuskiego są gumowate po odmrożeniu :(

gdy wyjmujemy z zamrażalki chleb skrapiamy wodą i na parę minut wsuwamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni, wyższa temperatura sprawi, że chleb się przypali

rozmrażamy też w sposób naturalny w temperaturze pokojowej

możemy też włożyć chleb do mikrofalówki i podgrzać go przez 3 minuty na najwyższej mocy

gdy rozmrażamy bułeczki, kuchenkę nastawiamy na minutę






Co robimy ze świeżym chlebem


najlepiej trzymać go w chlebakach czyli specjalnych pojemnikach do tego celu - dostęp powietrza jest ważny, nie zawijamy w folię, w plastikowe torebki, bo szybciej pleśnieje.

gorącego chleba nie przykrywamy niczym - czekamy aż ostygnie w temperaturze pokojowej i potem wkładamy do plastikowego albo metalowego pojemnika na chleb


piątek, 11 maja 2012

Mięso na szybko


To tak w skrócie i dla początkujących, cd będzie :)

i dla mnie jako przypominajka, ostatnio nie chce mi się stać przy kuchni :) Wolę zrobić coś a la Jamie w 30 min :P 

To tak a propos, ostatnio siostra w Biedronce pyta mnie, co ma zrobić na obiad !!!!!!! 

A ja na to: zerknij do internetu :) 

więc podałam: przepisy. net i gotujmy.pl 

Poza tym dużo szybkich przepisów, m.in z mięsem jest w Przyjaciółce z Kasią Skrzynecką na okładce :)



Mięso mielone na

- kotlety
- nadzienie do warzyw ( nadziewane cukinie z ryżem i mielonym, plus żółty ser na wierzch , ohh)
- klopsy

podsmażone z cebulą i czosnkiem, pomidorami  i fasolą - pasuje do ryżu i makaronu

oraz 

jako farsz do naleśników ( nie próbowałam :) 
 a zamiast naleśników możemy kupić tortille 


przepisy net 




Polędwica 

jako: smażone kotlety - szybko mięknie ( nie solimy jej wcześniej !!! ) 

           dobrze wysmażone - trzymamy je na ogniu 7/8 minut 

           średnio wysmażone - 3 minuty

           krwisty befsztyk - 2 minuty


Polędwice wieprzowe można smażyć lub piec w całości






czwartek, 10 maja 2012

Łączymy zioła z czym ?

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Z czym łączyć zioła I

1. OREGANO

pizza i wszelkie dania z rusztu
działa na Tadka - niejadka
przeciwzapalne i żółciopędne



2. KOLENDRA

przyprawa roślinożerców
poprawia smak zup z warzyw strączkowych
szczypta przyda się do tradycyjnych potraw mięsnych
ułatwia trawienie, działa wykrztuśnie

3. TYMIANEK

lubimy jeść tłusto ale i zdrowo, wtedy użyjmy tymianku
wegetarianie używaja go do ryżu, soczewicy, fasoli i karczocha

4. BAZYLIA

dla miłośników pomidorów,
dodajmy ją do sałatek, białych sosów, ryb i spaghetti
przyspiesza trawienie, przeciwzapalna, rozkurcza i uspokaja

5. LAWENDA

suszoną dodajemy do sosów i rybnych zup; masła  i warzyw
napary łagodzą migreny, zmniejszają stres, rozkurczają

6. SZAŁWIA

lubi umiar
w małych ilościach do omletów, mięs, dań z soczewicy

7. ROZMARYN

dodatek do zup jarzynowych, mięsnych farszów, pieczonego drobiu, gotowanych ryb
poprawia trawienie i dodaje energii

środa, 9 maja 2012

Jadalne chwasty

niedziela, 13 lutego 2011

Jadalne chwasty I

Zacznę od przepisów:

1.
zupa z pokrzyw

pół kilo młodych liści pokrzywy
1/5 litra wywaru z warzyw
5 dag bekonu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 dag ostrego żółtego sera
łyżka oleju
sól, pieprz

Bekon kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju

dodajemy do wywaru z warzyw i zagotowujemy

dokładamy drobno posiekane liście pokrzywy i gotujemy 10 min

wlewamy śmietanę, mieszamy

przyprawiamy

przed podaniem posypujemy żółtym serem


2

makaron z bratkami ( fiołek trójbarwny )

30 dag krótkiego makaronu
po poł strąka czerwonej i żółtej papryki
3 cebule dymki
łyżka płatków bratków polnych 
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

papryki kroimy w paseczki
dymkę ze szczypiorem siekamy i na patelnię na 2 łyżkach oliwy
makaron gotujemy al dente i mieszamy z resztą oliwy
dodajemy usamożoną cebulę i paprykę, trochę przypraw
posypujemy bratkami
 
 
 
 Zainteresowanych jadalnymi roślinami z ogródków i pól 
zapraszam na stronę
 
  
Który prowadzi program na kuchnia.tv 
 
 
3.
sałatka fasolowa z ogórecznikiem

40 dag ugotowanej białej fasoli
po strąku zielonej i czerwonej papryki
puszka tuńczyka w zalewie
1/2 szklanki kwiatów ogórecznika
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyzki oliwy
1 i 1/2 łyzki octu winnego lub soku z cytryny
1/2 łyżki gruboziarnistej musztardy
sół, pieprz
Paprykę kroimy w kostkę
fasolę i osączonego z oliwy tuńczyka mieszamy z papryką, kwiatami ogórecznika, szczypiorkiem,
Ocet winny lub sok z cytryny ucieramy z musztardą, solą i pieprzem
ucieramy dalej, wlewając oliwę
sałatkę polewamy sosem i ozdabiamy odłożonymi wcześniej kwiatami ogórecznika


źródło:
Zdrowie, nr 6 czerwiec 2008

wtorek, 8 maja 2012

Babka lancetowata


 Co ja kiedyś wypisywałam :)
sobota, 12 marca 2011

Babka lancetowata


Przedwczoraj przyszłam z drapiącym gardłem do domu
Myślałam o kupnie syropu na suchy kaszel, bo zazwyczaj taki miewam, ale się powstrzymałam
Napiłam się ferwexu, po którym wypociłam się jak mysz i szczur razem wzięte, chociaż nigdy fervex tak na mnie nie działał
Pokroiłam cebulę na syropek, którego łyżkę wzięłam na wieczór, co pomogło powstrzymać smyranie w gardle
Do tego pajda chleba z czosnkiem
A nazajutrz rankiem, jedną aspirynę
Dzisiaj mijają dwa dni, kaszlę, nadal mnie smyra ale mniej, fervex sobie daruję i kupię maxgripex na noc ( wiem, że to wbrew temu co tutaj wypisuję :) ale muszę liczyć na szybki rezultat ze względu na pracę )
Nadal piję sok z cebuli, codziennie ją wymieniam.
No i herbatę z połową cytryny i miodem, a nie CUKREM!!! :P


Coś na temat samej rośliny, z czym zażywać, na co, itd.
 

 
Zastosowanie, dawkowanie, soki .....




Taki kupny syrop sama mogę polecić. Przeważnie mam suchy, drapiący mnie kaszel. Oprócz syropu z cebuli, przynosi ulgę :) Sprawdzone :D



Seria 'Emmy eats........'



Puszka.pl na fb zamieściła poniższe wideo, które chyba każdy powinien obejrzeć, nie tylko ze względu na to, żę chodzi o polskie produkty, ale o urzekającą Emmę :) 

Zapraszam na wideo i na Puszka.pl - mnóstwo przepysznych przepisów, ale mięsa tam raczej nie znajdziecie :) 



niedziela, 6 maja 2012

Imbir na stawy

niedziela, 26 grudnia 2010

Imbir na stawy

Herbata ze świeżego korzenia

zalewamy wrzątkiem kilka cienkich plastrów i parzymy 10 min
dodajemy miód i gotowe
( taką herbatę polecam, gotowych, kupnych nie, dla mnie są za mocne, dzisiaj wrzuciłam do kubka z 6 plasterków, po 10 min dolałam wody i posłodziłam miodem, palce lizać, w sam raz, nie za cierpka, nie lura, pycha !!!! )



 Właściwości, dla zdrowia i urody
a także komentarze :)
 



Nalewka

3 łyżki startego kłącza imbiru
łyżeczka cynamonu
5 - 10 goździków
5 łyżek cukru

wszystko zalewamy 1/4 litra wódki
odstawiamy w ciemne miejsce na 10 dni, codziennie mieszając
przecedzamy do ciemnej butelki
pijemy 20 kropli raz dziennie

Warzywa w lodówce



- nie wkładamy do lodówki mokrych i brudnych warzyw

- włoszczyzna, buraki i ogórki oczyszczone i obrane można przechować przez kilka dni w foliowych workach na dnie lodówki. Jeśli zawiniemy je w mokrą szmatkę - wytrzymają dobę w chłodnej spiżarni.

- gotowane warzywa w zamkniętych naczyniach na środkowych półkach lodówki - 2 - 3 dni.

- Sałata, szczypior itp. wymagają chłodnego, ciemnego miejsca i ażurowego koszyka. Zachowają świeżość do 5 dni spryskiwane wodą.

- Przywiędła sałata namoczona przez pół godziny w wodzie z sokiem z cytryny, odzyska jędrność.

- Jarzyny wystawione na światło, szybko tracą witaminy.




Ile dni trzymamy poszczególne warzywa


Szpinak
1 dzień
Groszek, zielona fasolka
2dni
Sałata, ogórki
2 – 3 dni
Seler naciowy, bakłażany, brukselka, kalafior, kalarepa, rzodkiewka
3 dni
Kapusta włoska,
4 dni
Cukinia, cykoria, papryka, pomidory
6 dni
Biała i czerwona kapusta
7 dni
Seler korzeniowy
10 dni
Buraki, kapusta pekińska
14 dni

Samowystarczalny ogród miejski.

  Warzywny ogród miejski w Detroit.  1280 akrów. Żywi 2000 domostw za friko.  Jest też ogród, w którym kwitnie 200 drzew owocowych. Dostarcz...